Over 't Zonnehuis

Een stukje geschiedenis van ‘t Zonnehuis. Hoe is deze bijzondere en authentieke plek tot stand gekomen? Diverse generaties lang word deze plek overgedragen. Met veel liefde, aandacht en toewijding. Maar hoe zit het met de oorsprong?

In 1923 lieten de eerste eigenaren (een klassiek homeopaat en zijn vrouw, een kunstenaresse) met de stoomtrein vanuit Ingolstadt het bouwpakket ‘t Zonnehuis naar Loenen komen. Volgens klassieke Duitse bouwstijl werd deze opgebouwd. Hij deed dit heel bewust; zo werden de plantjes werden op de stand van de maan geplant en deed hij alles zoveel mogelijk in samenhang met natuur en omgeving. 

De opa en oma van Bas (huidige eigenaar) hebben het in 1946 overgekocht. Die de plek onder andere gebruik hebben als woon- en verblijfplek voor oorlogswezen. Ook zijn er gedurende de Tweede Wereld oorlog een tijdlang verzetsstrijders verbleven. Jaren later hebben de ouders van Bas het overgenomen en is het een hotel geworden en werd het ‘vacantie-oord ‘t Zonnehuis. Een plek waar mensen uit de dagelijkse hectiek konden stappen en heerlijk genoten van vakantie en de Veluwse bossen.

In 2002 werd ‘t Zonnehuis (tijdelijk) overgekocht en werd het getransformeerd naar een retraitecentrum / spiritueel centrum door Blue Star Holland. Het kenmerkende leem is toen aangebracht en de binnenruimtes kregen een andere indeling en invulling.

Per 1 januari 2021 heeft Bas het overgenomen en de start gemaakt van wat nu ‘t Zonnehuis is. Een lichtplek temidden van het bos. Een plek waar transformatie, verdieping, verstilling en ontspanning hun thuisbasis vinden. In ‘t huidige Zonnehuis bieden we de bedding om innerlijk werk middels meerdaagse retraites de ruimte te geven. Zodat in geborgen setting de diepte opgezocht kan worden, en ieder die hier komt weer in verbinding met hun eigen lichtbron hun weg kunnen vervolgen. 

Elke dag wordt deze plek een stukje mooier met de hulp van personeel en mooie groepen die het vullen met hun energie. En dat alles terwijl de rijke geschiedenis van deze plek nog steeds voelbaar is.

Previous slide
Next slide